Lymfødem forskning - Specialbandager.dk A/S

Lymfødem forskning

marts 7, 2017 – Udgivet af Specialbandager

Hvad er lymfødem? hvorfor opstår det? og hvad er den bedste behandling? Det er bare nogle af de spørgsmål man prøver at besvare indenfor forskningen i lymfødem.

I Danmark bliver størstedelen af arbejdet og forskningen i lymfødem udført på Videnscenter for Lymfødem på Bispebjerg Hospital.

Lymfødem er et underprioriteret område i det danske sundhedsvæsen. Der arbejdes til stadighed på at finde frem til retningslinjer, behandlingsmetoder og ansvar for lymfødembehandlingen i Danmark.

“Der er et stort behov for forskning og vidensdeling indenfor lymfødem området.”

Der er to typer af lymfødem lidelser, primært og sekundært lymfødem.

 

Primært lymfødem

Primært lymfødem er medfødt og skyldes, at lymfesystemet er mangelfuldt udviklet. Det kendetegnes ved at lymfesystemet ikke kan optage/fjerne den opsamlede lymfevæske. Det tydeligste tegn på nedsat funktion af lymfesystemet er hævelse=lymfødem. Hævelsen ses ikke nødvendigvis med det samme, men udvikles efterhånden som lymfekarrene bliver overbelastede.

Primært lymfødem kan være arveligt.

 

Sekundært lymfødem

Hvis et raskt lymfesystem bliver skadet, kan det medføre kronisk, sekundært lymfødem. Lymfesystemet kan blive beskadiget af en operation, strålebehandling eller en kræftsygdom.

Den nuværende viden om de sygdomsmekanismer, der fører til udvikling af sekundært lymfødem efter behandling for brystkræft, er mangelfuld. Det begrænser mulighederne for at udvikle nye metoder til forebyggelse, forudsigelse, tidlig diagnose og behandling.

 

Er du lymfødem ramt kvinde?

Så er det måske dig der er brug for til et videnskabeligt forskningsprojekt.

Det er veldokumenteret at kvinder der er behandlet for brystkræft har større chance for at udvikle lymfødem i den ene arm. Derfor eftersøges der lige nu kvinder i alderen 25-70 år der har udviklet lymfødem efter behandling for brystkræft til et videnskabeligt forskningsprojekt.

Formålet med dette projekt er at undersøge stofskiftet i det fedtvæv, som af ukendte årsager udgør en stor del af hævelsen i lymfødem.

Resultatet vil uanset udfaldet bidrage med ny viden om årsagerne til udvikling af lymfødem.

Du kan IKKE deltage, hvis du opfylder et eller flere af nedenstående kriterier:

  • Er gravid eller ammer
  • Er overvægtig med BMI > 30 kg/m2 (udregnes ved at dividere kropsvægten i kg med højden i meter i anden)
  • Har haft Rosen (bakteriel infektion i huden) indenfor de sidste 2 år
  • Har tilbagefald af brystkræft
  • Tager receptpligtig medicin for anden sygdom (medicin mod østrogen accepteres)
  • Har sårdannelse eller eksem på armene
  • Ryger eller har et andet nikotin forbrug

Forsøget er godkendt af De Videnskabelige Komiteer for Region Hovedstaden og udføres på Klinisk Fysiologisk Forskningsenhed på Bispebjerg Hospital i København.

Hvis du er interesseret i at høre mere om projektet, bedes du kontakte forsøgsansvarlig læge Mads Radmer Jensen på e-mail: [email protected]