Fra kræft til lymfødem ramt - Specialbandager.dk A/S

Fra kræft til lymfødem ramt

marts 17, 2017 – Udgivet af Specialbandager

Hvert år kommer 5.000 mennesker hjem fra lægen, med diagnosen lymfødem. I langt de fleste tilfælde har disse personer udviklet lymfødem som senfølge af en kræftsygdom. Dette kan være en psykisk mavepuster oveni et langt sygdomsforløb, der nu glider over i det næste.

 

Du har lymfødem

Fælles for mange af de mennesker der lever med lymfødem, er den uvidenhed de møder hos læger og behandlere. Det er ikke svært at forestille sig den frustration det må medføre for de patienter der bliver kastet frem og tilbage mellem læger, speciallæger og behandlere inden de får et klart svar på deres lidelse.

Fra kræft til lymfødem ramt

Det er ikke unormalt at der går flere år med undersøgelser, prøver og samtaler før diagnosen lymfødem bliver stillet.
Dette i sig selv er ikke godt nok, og med tanke på at lymfødem rammer 50.000 mennesker om året, kunne man ønske at oplysningen og behandlingsforløbene var bedre end de er i dag.

Samtidigt er det et faktum, at jo før patienten kommer i gang med kompressionsbehandling, jo bedre behandlingsforløb kan patienten se frem til.

 

En strømpe for livet

Behandlingen for lymfødem er vedvarende, og man skal indstille sig på at ens lymfødem kommer til at følge én resten af livet. Behandlingen består primært af kompression af det ramte område, ved brug af en kompressionsstrømpe eller et andet kompressions hjælpemiddel.

I samråd med en lymfødem behandler får man klarlagt det behandlingsforløb der gavner den lymfødem ramte bedst, så personen fortsat kan opretholde din livskvalitet, førlighed og arbejdsevne.
At have lymfødem betyder ikke at man mister sin livskvalitet, men man skal lære at leve med sit lymfødem, og acceptere at det er en fast del af ens liv.

 

Fakta om Lymfødem

Et lymfødem er en kronisk hævelse, der består af lymfevæske. Lidelsen kan være medfødt eller skyldes sygdom, men hos kræftpatienter opstår det efter operation eller strålebehandling.

Lymfødem opstår, når kroppens lymfekar beskadiges, og lymfevæsken løber ud i vævet, som efterfølgende hæver op. Ved lymfødem ophobes også store mængder fedt, og hvis lymfødemet ikke bliver behandlet i tide, kan vævet blive hårdt på grund af udviklingen af bindevæv.

Hos kræftpatienter kan lymfødem opstå flere år efter, at kræftbehandlingen er afsluttet. Det er især kvinder, der er behandlet for brystkræft eller kræft i underlivet, som får lymfødem i arme eller ben, men det kan også opstå efter behandling af kræft i hoved-halsområdet og prostatakræft.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse

 

Kræftfri – men ikke rask

Fortællinger om livet med lymfødem

Sygeplejerske Hedvig Møller Larsen udgav i 2016 bogen “Kræftfri – men ikke rask”, hvor hun har interviewet 20 personer, der alle lever med lymfødem efter at være helbredt for en kræftsygdom.

I bogen kommer man helt tæt på de personer der lever med diagnosen lymfødem, deres behandlingsforløb og deres op- og nedture, de fortæller kort sagt om livet med lymfødem.

Der er endnu meget at lære om lymfødem, og støtten kan være med til at de 5.000 mennesker der hvert år rammes, kan få en hurtigere diagnose og et bedre behandlingsforløb.

Bogen koster 200 kroner + 30 kroner i porto. Pengene går til det videre arbejde med lymfødem, og der er brug for støtte og hjælp.

Bogen kan bestilles hos Hedvig Møller Larsen på e-mail: [email protected]

 

Interview med Hedvig Møller Larsen

Samt nogle af de personer der optræder i bogen.